Unos proteina preko suplemenata

Sve ono što unosimo u organizam oblikuje naše tijelo na ovaj ili onaj način. Tako prehrana i dodaci prehrani mogu da imaju veliki značaj na sportski uspjeh, ali i sam izgled tijela, pa su samim tim suplementi kao bitan faktor ishrane ključ svega nabrojanog.

Suplementi za kojim oni koji su krenuli u teretanu prvo posežu jesu whey proteini. Ovaj suplement dolazi u praškastom obliku, a kao dodatak koji hrani naše tijelo i mišiće, predstavlja pravi džek pot za svakog početnika, iskusnog ili profesionalnog sportaša.

Kemija ili nešto drugo

Kada se ljudima starije generacije predstave whey proteini oni obično pomisle na kemijske supstance za koje su čuli na televizoru ili im je rekla komšinica na kavi. Takve supstance su obično steroidi koji nemaju nikakve veze sa wheyom i ne treba ih stavljati niti u istu rečenicu.

whey_proteini1

Whey proteini su 100% prirodni ekstrakti sirutke, zaslađeni raznim zaslađivačima, radi ljepšeg ukusa tijekom i poslije konzumiranja. Ovo vam može potvrditi svako tko je iole obrazovan ili je imao bilo kakav kontakt s ovim suplementom.

Odmor i prehrana mišića

Mišić treba njegovati i čuvati, ako želimo da naraste. Osim napornih treninga, gdje se ipak treba čuvati od povreda koje trajno mogu oštetiti mišiće, iste trebamo nahraniti onim od čega i jesu većinom građeni. To su amino kiseline i proteini. Proteine većinom unosimo kroz svakodnevnu ishranu od voća i povrća do ribe i mesa.

Kao dodatak ovome svemu whey proteini mogu pomoći da se naš mišić pravilno gradi i odmara, a tako pomoći i našem cjelokupnom zdravlju i izgledu našeg tijela. Ovo vam može biti finalni argument u svakoj raspravi da li se u wheyu nalazi nešto što ne bi smjelo naći put u naš organizam.

Čitajte i sljedeći članak: Mirisne gljive za razne namjene

Gljive šitake ili mirisna aniska, jestive su gljive koje se uzgajaju i koriste u brojnim zemljama istočne Azije.

Razvijanje i dalji plan

Kada gledamo na duže staze, whey jednostavno  ima prednost u odnosu na sve ostale suplemente. Tu nisu prisutne nikakve prečice, ništa što bi ugrozilo naše zdravlje, već je prisutna jednostavna pomoć našem tijelu i našem organizmu koja je poslije napornog treninga i više nego potrebna.

Ako ste tek krenuli u teretanu ili jednostavno želite da povećate vašu mišićnu masu, snagu i izdržljivost, whey proteini su sigurna i provjerena stvar. Nemojte dopustiti da vam neko priča neistine i da vas uvjeri u nešto što nije istina. Ipak, bilo bi dobro da se posavjetujete u ovlaštenoj radnji, koja prodaje suplemente i da tu dobijete informacije iz prve ruke. Veganski dodaci prehrani često uključuju biljne proteine za vegane koji žele održati uravnoteženu prehranu i podržati svoje fitness ciljeve.

Prečitajte i kako je bitan vitamin E i zašto je arganovo ulje miljenik među ženama.