Arganovo ulje – miljenik među ženama

Arganovo ulje posebno je drag proizvod svake žene. To ulje ima već jako dobru reputaciju u svim ritualima vezanima za ljepotu i sastavni je dio ponude svakog boljeg kozmetičkog salona. Bilo da je riječ o tretmanima za kosu, kožu ili lice, arganovo ulje nezamjenjiv je sastojak zbog svoje vrijednosti i cijenjenosti na tržištu. Zbog svog porijekla poznato je i pod nazivom marokansko ulje, a sam postupak dobivanja ulja dugotrajan je i kompliciran, što za rezultat ima ovo bogato i, mnogim ženama, nezamjenjivo ulje.

Porijeklo argana i postupak dobivanja ulja

Arganovo ulje nam dolazi iz Maroka i pronalazimo ga u oraščićima koji su plodovi drveta argana. Također je poznat i u sjevernoj Africi. Tamo su ga već i starosjedioci koristili u mnogobrojne svrhe te su ga prozvali i drvetom života jer im je odmah zbog svojih svojstava postao nezamjenjiv i dragocjen. Sami su razvili vrlo poseban postupak dobivanja arganovog ulja koji ni današnja moderna tehnologija nije uspjela zamjeniti bez da se izgubi njegova posebnost. Postupak dobivanja arganovog ulja sastoji se od branja oraščića, razbijanja te vađenja koštica koje se potom melju dok se ne pretvore u pastu. Ta se gusta pasta potom cijedi iz čega se dobiva arganovo ulje.

Pozitivni učinci Arganovog ulja

Osim već spomenutih učinaka na ljepotu kože, kose i noktiju te ljepote općenito, arganovo ulje dobar je alat i u borbi protiv starenja kože. Nutritivno je bogat te sadrži brojne zasićene i nezasićene masne kiseline, od linolne do alfa linolenske i oleinske. Također je bogat vitaminom E, mineralima i karotenoidima. Vitamin E, najvrijedniji je sastojak arganovog ulja i pripisuju mu se snažna antioksidacijska svojstva. Nezamjenjiv je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suhog vlasišta te se zbog toga koristi i u te svrhe.

Arganovo ulje također zbog svojih masnih kiselina umanjuje i liječi upalne procese na koži. Pravilno ju hidratizira te stvara zaštitni sloj koji ju štiti od vanjskih utjecaja i starenja. Vitamin C i E, kojima obiluje, dodatno su ojačani ferulinskom kiselinom. Ona stabilizira te vitamine te pojačava njihovo djelovanje, omogućujući na taj način da se maksimalno iskoriste pozitivni učinci svega što arganovo ulje ima za ponuditi.

Msm bio zaslužan je za proizvodnju keratina i kolagena. Prečitajte kako ga možete upotrebiti u svoju korist i vi!