Mirisne gljive za razne namjene

Gljive šitake ili mirisna aniska, jestive su gljive koje se uzgajaju i koriste u brojnim zemljama istočne Azije. One se koriste za jelo, ali i kao prehranski dodatak i lijek u brojnim zemljama, a tradicija njihovog korištenja duga je više od 20 godina. 

Svoje ime dobile su prema nazivu stabla čiji se trupac koristi za njihov uzgoj (shi) te naziva za gljive (take). Danas se mogu pronaći u brojnim trgovinama, a često se koriste i u kulinarstvu.

Gljive šitake ili mirisna aniska, jestive su gljive koje se uzgajaju i koriste u brojnim zemljama istočne Azije. One se koriste za jelo, ali i kao prehranski dodatak i lijek u brojnim zemljama, a tradicija njihovog korištenja duga je više od 20 godina.

Uzgoj gljiva u trupcima

Gljive šitake obično se uzgajaju na trupcima bjelogoričnog drveća, hrasta, bukve, brijesta, kestena ili na njihovim supstratima poput piljevine. One su za razliku od drugih vrsta gljiva vrlo osjetljive i kod njihova uzgoja postoji mogućnost od kontaminacije tla drugim organizmima. Zato je uvijek potrebno obaviti sterilizaciju supstrata.

Duga povijest liječenja šitake gljivama

Povijest gljiva šitake kao lijeka seže u daleku prošlost pa danas govorimo o tisućljetnom iskustvu njihove ljekovitosti. Za ljekovitost najzaslužnije su:

 • Aminokiseline
 • Bjelančevine
 • Vitamin D

Osnovna funkcija vitamina D je održavanje homeostaze i koncentracije kalcija i fosfata u plazmi zbog čega gljive šitake blagotvorno djeluju na izgradnju kostiju, opuštaju, reguliraju krvni tlak, usporavaju starenje te štite imunološki sustav. 

Velika prehrambena vrijednost

Gljive šitake jedna su od rijetkih vrsta gljiva koja ima visoku prehrambenu vrijednost pa tako sadrže:

 • 2,22 do 2,6 % bjelančevina u svježem stanju i 25,9 % u suhom stanju
 • Lipide
 • Vodotopive ugljikohidrate 
 • Aminokisesline metionin i genilalanin
 • 9 do 10 % vlakana
 • Velik broj minerala poput kalcija željeza, mangana, kalija, magnezija, fosfora i cinka
 • Vitamine B (B1, B2, B5, B12), vitamin C
Osim u borbi protiv tumora, koriste se i za prevenciju prehlade i gripe. Naime, gljive šitake zbog svojih aktivnih sastojaka potiču imunitet te imaju antibakterijsko djelovanje.Također, osim antibakterijskog djelovanja, imaju i antialergijsko djelovanje pa ih mnogi koriste u svrhu prevencije ili borbe s alergijama.

Čudesna gljiva za borbu protiv raznih bolesti

Lentinan je sastojak za koji se smatra da sprječava rast tumora, upravo je on jedan od njihovih sastojaka. Upravo zbog toga konzumacija gljiva šitake potiče rad imunološkog sustava koji se potom bori protiv infekcije. Ove podatke potvrdila su čak i znanstvena istraživanja koja navode kako je konzumiranjem lentinana spriječen rast tumora kod ispitanika za čak 70 %. 

Osim u borbi protiv tumora, koriste se i za prevenciju prehlade i gripe. Naime, gljive šitake zbog svojih aktivnih sastojaka potiču imunitet te imaju antibakterijsko djelovanje. Također, osim antibakterijskog djelovanja, imaju i antialergijsko djelovanje pa ih mnogi koriste u svrhu prevencije ili borbe s alergijama. Uz antibakterijsko i antialergijsko djelovanje, imaju sposobnost i odstranjivanja viška soli iz organizma zbog čega ih se koristi za snižavanje krvnog tlaka, redukciju napetosti i stresa. Danas su sastojak brojnih prehranskih dodataka pa ih se i na taj način može unijeti u organizam.

Sigurnost gljiva šitake

Kada je riječ o gljivama i njihovoj konzumaciji, mnogi strahuju od poznate toksičnosti, no važno je napomenuti da su gljive šitake vrlo sigurna vrsta za konzumaciju. Čak su i brojna istraživanja pokazala da su one iznimno netoksična vrsta.  Ipak, kao i kod konzumacije drugih vrsta, vrlo je važno pripaziti na količinu koje se pojedu jer kod prekomjerne konzumacije može doći do manjih nuspojava kao što su probavne smetnje u vidu nadutosti, vjetrova, mekše stolice, boli u želucu i drugih. No, te tegobe vrlo brzo prolaze i nisu opasne po zdravlje i život. 

Kada je riječ o štetnosti, valja spomenuti kako je za rad u njihovim zatvorenim uzgajalištima nužno nositi zaštitnu opremu jer njihove spore mogu izazvati alergijske reakcije u vidu oštećenja respiratornih organa te kože kada mogu uzrokovati kontaktni dermatitis kod osjetljivih osoba. Također, treba imati na umu da osobe koje koriste lijekove za smanjivanje zgrušavanja krvi i koji su skloni krvarenju trebaju izbjegavati dugotrajno korištenje prehranskih dodataka koji ih sadrže.

Uz antibakterijsko i antialergijsko djelovanje, imaju sposobnost i odstranjivanja viška soli iz organizma zbog čega ih se koristi za snižavanje krvnog tlaka, redukciju napetosti i stresa.

Prehranski dodaci su sve popularniji

U posljednje vrijeme sve je veća potražnja za prehranskim dodacima koji danas dolaze u različitim oblicima, kao što su:

 •  Tablete
 •  Kapsule
 •  Sirupa 
 •  Čajevi
 •  Prah

Isti slučaj je i s dodacih prehranih od gljiva šitake. Naime, takvi prehranski dodaci mogu se pronaći u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama u obliku kapsula te u obliku praha. Ono što je vrlo važno kod uzimanja svih pa i ovih je to da se preporučene dnevne doze ne smiju prekoračiti. Preporučene doze za prah koji sadrži ove  gljive iznosi jednu do dvije čajne žličice. 

Savjetuje se miješanje praha sa sokom, vodom ili mliječnim proizvodima poput jogurta i raznih vrsta mlijeka, a moguće ga je dodati i zdravim smoothiejima. Prehranski dodaci mogu se kupiti u brojnim specijaliziranim trgovinama, u fizičkim i online trgovinama.