Veganski dodaci prehrani

Veganski dodaci prehrani mogu biti ukusni i zdravi

Prelazak na vegansku prehranu može biti izazovno, posebno kada je riječ o pronalaženju adekvatnih zamjena za tradicionalne obroke koji sadrže životinjske proizvode. Srećom, postoji širok spektar veganskih zamjena za obroke koje ne samo da su ukusne, već i nutritivno bogate, pružajući sve potrebne hranjive tvari za održavanje zdravlja i dobrobiti. 

Jedna od važnih komponenti veganske prehrane su i veganski dodaci prehrani. Među njima se posebno ističe MSM (metilsulfonilmetan). Kombinacija svega toga omogućava veganskim pojedincima da održe uravnoteženu i hranjivu prehranu bez potrebe za životinjskim proizvodima. U ovom tekstu istražit ćemo različite veganske zamjene za obroke, od voća i povrća do biljnih proteina i zamjenskih mliječnih proizvoda. 

Čime zamijeniti proteine u prehrani

Veganski dodaci prehrani često uključuju biljne proteine koji postaju sve popularniji među veganima kao zdrava i održiva alternativa proteinima životinjskog podrijetla. Neki biljni izvori proteina su:

 • Grah
 • Leća
 • Kvinoja
 • Soja
 • Orašasti plodovi i sjemenke 

Oni su bogati esencijalnim aminokiselinama i drugim hranjivim tvarima koje su ključne za izgradnju mišića i održavanje zdravlja. Osim toga, biljni proteini obično su manje masni i sadrže više vlakana od proteinskih izvora životinjskog podrijetla, što ih čini idealnim izborom za vegane koji žele održati uravnoteženu prehranu i podržati svoje fitness ciljeve. 

Veganski dodaci prehrani za vegane
Veganski dodaci prehrani često uključuju biljne proteine za vegane koji žele održati uravnoteženu prehranu i podržati svoje fitness ciljeve. 

Korištenje biljnih proteina u prehrani također može doprinijeti smanjenju opterećenja okoliša, jer proizvodnja biljnih proteina obično zahtijeva manje resursa i manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s proizvodnjom mesa.

Kreativne zamjene za mliječne proizvode

Mlijeko, sir, jogurt i drugi mliječni proizvodi mogu biti ključni sastojci mnogih jela, ali vegani imaju razne biljne veganske zamjene za obroke koje mogu koristiti umjesto njih. Kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, sojino mlijeko i rižino mlijeko samo su neke od biljnih opcija koje se mogu koristiti kao zamjene za kravlje mlijeko u receptima. 

biljni veganski dodaci prehrani
Vegani imaju razne biljne veganske dodace prehrane i veganske zamjene za obroke koje mogu koristiti umjesto njih.

Također postoje biljni sirevi napravljeni od orašastih plodova ili soje, kao i biljni jogurti napravljeni od kokosa, badema ili soje. Ove biljne zamjene ne samo da su jednako ukusne kao i njihovi mliječni ekvivalenti, već su i zdravije opcije jer ne sadrže laktozu ili zasićene masti. S obzirom na sve veću svijest o zdravlju i okolišu, biljne alternative za mliječne proizvode postaju sve popularnije i šire se kao pristupačna i hranjiva alternativa u veganskoj prehrani.

Veganski dodaci prehrani kao zamjena za meso

Veganski dodaci prehrani koji mogu zamijeniti meso se možda nekime čine teško rješivi problem, ali postoji širok spektar biljnih opcija koje mogu zadovoljiti sve okuse. Neke od biljnih namirnica koje se mogu koristiti kao zamjene za meso u raznim jelima, uključujući curryeve, gulaše, burgeri, tacosi i još mnogo toga su:

 • Tofu
 • Seitan
 • Tempeh
 • Kvinoja 

Ove biljne alternative ne samo da pružaju obilje proteina i hranjivih tvari, već su i ukusne i svestrane, što ih čini idealnim izborom za sve vegane koji žele uživati u raznovrsnim obrocima bez mesa. 

S obzirom na sve veću svijest o životinjskom blagostanju i ekološkim utjecajima mesa, biljne zamjene za meso postaju sve traženije i često su prihvaćene i od onih koji nisu vegani, kao zdrava i održiva alternativa.

Veganski dodaci prehrani za više zdravlja zdravlje 

Veganski dodaci prehrani igraju ključnu ulogu u osiguravanju da veganska prehrana bude uravnotežena i nutritivno bogata. Često, veganskoj prehrani može nedostajati određenih hranjivih tvari, poput vitamina B12, željeza ili omega-3 masnih kiselina, koje se često nalaze u životinjskim proizvodima. Stoga, vegani često koriste veganske dodatke prehrani kako bi osigurali adekvatan unos ovih hranjivih tvari. 

Alex Caspero objašnjava bitne hranjive tvari koje često nedostaju u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani i kako ih možete podržati veganskim dodacima prehrani.

Među najčešće korištenim dodacima su vitamini B12 i D, željezo, kalcij, omega-3 masne kiseline i biljni proteini. Uz pravilno korištenje, veganske zamjene za obroke mogu pomoći u održavanju zdravlja i dobrobiti kod osoba koje se pridržavaju veganske prehrane.

MSM i njegove zdravstvene prednosti i primjena 

MSM, ili metilsulfonilmetan, postaje sve popularniji dodatak prehrani među veganima zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Ovaj organski spoj sumpora pripisuje se sposobnostima poboljšanja zdravlja: 

 • Kože
 • Zglobova 
 • Kose

Za vegane, posebno je značajno što se MSM prirodno nalazi u mnogim biljnim namirnicama, poput povrća, voća, mahunarki i žitarica. 

MSM organski oblik sumpora
MSM (metil-sulfonil-metan), poznat i kao mineral ljepote, organski je oblik sumpora – bitan građevni element proteina i ključna komponenta vezivnog tkiva, kože, mišića i noktiju. Prirodni mineral u podržava imunološki sustav, jača vezivna tkiva i može pridonijeti većoj sportskoj aktivnosti bez negativnih nuspojava.

Međutim, MSM u obliku prehranskih dodataka može pružiti dodatni poticaj za održavanje optimalnog zdravlja, posebno kod osoba koje imaju nedostatak ovog važnog spoja. Uz to, MSM je poznat po svojim antiupalnim svojstvima, što ga čini popularnim dodatkom za vegane koji žele smanjiti upale i podržati cjelokupno zdravlje svog tijela na prirodan način.