Psihoterapija omogućuje brigu o mentalnom zdravlju

U današnje vrijeme često se susrećemo sa situacijama i izazovima koji su potpuno novi, ne samo nama već i našoj okolini, a mogu uvelike utjecati na naš život. Bilo da se radi o velikim životnim promjenama, poput preseljenja ili pak nesigurnostima koje mogu uzrokovati velike promjene (naprimjer, nestabilnost tržišta i gubitak posla), svaka od ovih situacija nosi sa sobom stres s kojim se nekada teško nositi. 

Možda ste primijetili neke negativne promjene na sebi, poput gubitka volje i energije ili se pak iz nekog razloga pretjerano fokusirate na određene aspekte života, poput tjelesne težine te ne znate kako adresirati ove probleme. Odlična opcija za početak je psihoterapija.

Prepoznajte problem i potražite pomoć stručnjaka

Ponekad je teško objektivno sagledati neku situaciju, pogotovo ako je ona vezana uz visoki stupanj emocija, zbog čega je često teško prepoznati problem koji imamo dok se ne desi neki neočekivani eksces, pogotovo ako se s nekim problemom srećete prvi puta. U tom slučaju, nije naodmet potražiti pomoć koju vam nudi psihoterapija, koja je danas sve više prihvaćena u društvu kao znak brige o zdravlju čovjeka. I o ovom slučaju vrijedi uzrečica „bolje spriječiti nego liječiti“, pa je odlazak na psihoterapiju dobar prvi korak, čak i ako niste sigurni da vam treba.

Važnost psihoterapije za zdravlje

Psihoterapija je u povijesti relativno nova vrsta terapije, koja je dugo vremena bila visoko stigmatizirana. Smatralo se kako na psihoterapiju idu samo oni koji imaju uistinu velike, teško izlječive probleme ili su pak neuračunljivi, ludi i opasni. Na sreću, sve boljom edukacijom, psihoterapija je destigmatizirana te je njena važnost za mentalno zdravlje ljudi prepoznata među mnogima. Danas postoje razne vrste, a najpopularnije su:

  • Individualna psihoterapija
  • Obiteljska psihoterapija

Briga o psihološkom zdravlju jednako je važna kao i briga o tjelesnom zdravlju kako bi svaki čovjek mogao živjeti sretan i ispunjen život. Upravo radi toga, psihoterapija se danas predlaže kao pomoć u mnogim velikim životnim situacijama.

Prijeko potrebna pomoć

Loše mentalno zdravlje može stvarati velike probleme samo po sebi, no također može utjecati i na fizičko zdravlje – u kojem je slučaju oba problema potrebno rješavati simultano! Jedan od takvih primjera su poremećaji u prehrani poput:

  •  Bulimije
  •  Anoreksije

Kod njih problemi kojima je korijen u psihi rezultiraju velikim zdravstvenim problemima na fizičkoj razini. U takvim situacijama rješavanje samo tjelesnog dijela slike nije dovoljno, već je uz terapiju potrebno odraditi i psihoterapiju koja će spriječiti nastajanje novih problema i ponavljanje uzorka te pomoći bolesnicima u nošenju s uzrocima tih bolesti.

Strpljenje je ključ za poboljšanje mentalnog zdravlja

Trajanje psihoterapije ovisi o mnogim čimbenicima. Prije svega, tu je težina problema s kojim ste se susreli, ali i to prepoznajete li da problem postoji i želite li pomoć. Uz to, važno je obratiti pažnju i na okolinu koja može uvelike pomoći ako vam izražava podršku, kao i na vaše poznavanje sebe. 

Čitajte i sljedeći članak: Ne odgađajte pregled vida

Oftalmolozi savjetuju kako bi odrasle osobe trebale jednom godišnje obaviti oftalmološki pregled.

Svi ovi čimbenici postavit će bazu prema kojoj će psihoterapeut odrediti trajanje liječenja. No,  važno je napomenuti kako postoji nekoliko različitih pristupa svakom problemu u psihoterapijskom liječenju, od kojih svaki može biti manje ili više uspješan s obzirom na vas i vašeg terapeuta.

Prije terapije

Prije no što se odlučite na psihoterapiju, morate biti spremni primiti pomoć, jer će samo tako ona biti uspješna. Uz to, vrlo je važno i to za kakvog se psihoterapeuta odlučite, ne samo prema njegovom pristupu problemima, već i prema tome odgovara li vam njegov stil rada. 

Potpuno je normalno da tijekom psihoterapije terapeut kaže nešto što ne želite čuti ili vam se ne sviđa, jer mnogi problemi često proizlaze iz iskustava koje ne želimo preispitati. No, ako shvatite da vam određeni pristup ne odgovara, potraga za novim terapeutom također može biti dobra odluka, koja će psihoterapiju učiniti učinkovitijom.

Anoreksija je ozbiljan problem

U današnje vrijeme vitka figura veoma je cijenjena kao simbol ljepote i do te razine da su poremećaji u prehrani postali gotovo pa pravilo u nekim dijelovima industrije ljepote. Anoreksija je sve veći problem kod mladih danas, najčešće povezan sa:

  •  strahom od neprihvaćanja okoline
  •  željom za dokazivanjem
  •  strogom kontrolom određenog aspekta života

Ako se problem s anoreksijom na vrijeme ne krene rješavati, on može dovesti do drugih zdravstvenih komplikacija koje mogu uzrokovati trajne posljedice ili u najgorem slučaju čak i smrt. Upravo radi toga, veoma je važno na vrijeme potražiti pomoć ako sumnjate da vi ili netko od vaših bližnjih pati od anoreksije, jer je pravodobna reakcija često spasonosna.