Zatvor kod muškaraca i žena uzrokuju i razne bolesti, upotreba lijekova, ...

Mnogi imaju problema sa zatvorom

Zatvorom se smatra svaki nedostatak, odnosno izostanak urednog i spontanog pražnjenja crijeva. Kada govorimo o zatvoru, često se pojavljuju dva termina, a to su:

 • opstipacija- potpuni izostanak spontanog pražnjenja crijeva
 • konstipacija- otežano pražnjenje tvrde stolice

Kada smo utvrdili što je to zatvor, postavlja se pitanje što podrazumijeva uredno pražnjenje crijeva, koju učestalost podrazumijeva i slično. Naime, velik broj ljudi smatra kako bi ispravno bilo imati stolicu svakodnevno te ukoliko se to ne dogodi, odmah posežu za najčešće prirodnim pripravcima i narodnim lijekovima.

Zatvor kod muškaraca i žena uzrokuju i razne bolesti, upotreba lijekova, ...

Ipak, svaki organizam je različit te se probava kod svakog pojedinca događa na specifičan način, u specifičnom vremenskom trajanju pa tako neke osobe imaju stolicu i do 3 puta dnevno, dok je to kod nekih 3 puta tjedno što ih ne ometa u normalnom funkcioniranju. Zadnji podatak se uzima kao mjerilo te se smatra da ukoliko osoba ima stolicu manje od 3 puta tjedno ona pati od zatvora.

Glavni uzroci zatvora

Kao glavni uzrok zatvora se ističe užurban način života kojeg prati nepravilna i neraznolika prehrana koja oskudijeva unosom voća, povrća i vlakana. Također, takva prehrana praćena je i nedovoljnim unosom tekućine i sjedilačkim načinom života. Sve navedeno dodatno je popraćeno stresom koji pogoršava situaciju.

Glavni uzroci zatvora
Simptomi zatvora vrlo su individualni

Osim toga, zatvor kod muškaraca i žena uzrokuju i razne bolesti, upotreba lijekova (lijekovi protiv bolova, diuretici, lijekovi za liječenje Parkinsove bolesti, visokog krvnog tlaka i depresije). Također, usporen rad mišića debelog crijeva može dodatno usporavati prolazak hrane kroz probavni sustav.

Simptomi ovog problema s probavom

Simptomi zatvora vrlo su individualni, no neki od najučestalijih su bolovi su trbuhu, nadutost, bolno napinjanje i osjećaj punoće i pritiska u rektumu, slabljenje apetita, žgaravica, umor i slabost.

Tvrda stolica i zatvor
Zatvor vrlo lako se može regulirati uravnoteženom prehranom

Svi navedeni simptomi su alarm koji organizam daje jer ne oslobađa toksine već su oni i dalje prisutni u tijelu.  Također, jedan od simptoma je i tvrda stolica koja se može pojaviti naglo, može se periodično ponavljati ili trajati kroz dulje vremensko razdoblje.

Prevencijom do bolje probave

Kako biste riješili pojavu zatvora, slijedite iduće savjete:

 • izbjegavajte odgađanje pražnjenja i zadržavanja stolice (to može dovesti do slabljenja refleksa pražnjenja i pojave zatvora i pogoršanja postojećeg stanja)
 • posavjetujte se s liječnikom vezano uz promjenu lijekova, ukoliko oni koje sada koristite uzrokuju zatvor
 • smanjite stres
 • budite fizički aktivni (sjedilački način života velik je čimbenik uzroka od pojave zatvora)
 • unosite dovoljno tekućine u obliku vode i prirodnih voćnih sokova (pomaže u održavanju normalne tvrdoće stolice), a izbjegavajte konzumiranje kave i alkohola
 • konzumirajte manje obroke kako biste potaknuli metabolizam i smanjili mogućnost otežanog i neredovitog pražnjenja crijeva

Kvalitetna hrana je rješenje mnogih problema

Osim prethodno navedenih uputa, loša probava, a time i zatvor, vrlo lako se može regulirati uravnoteženom prehranom i konzumacijom idućih preporučenih namirnica:

 • bobičasto voće, breskve, marelice, šljive i grožđice
 • cjelovite žitarice (zob, integralna riža, kvinoja, ječam i raž)
 • grah i leća
 • orašasti plodovi (orah, badem, sjemenke lana i chia sjemenke)

Zatvor kod trudnoće

Zatvor kod trudnoće je česta pojava (https://www.donat.mg/hr/zatvor-neugodan-pratitelj-gotovo-svake-trudnoce/), no kao i sve drugo, vrlo je individualan simptom. Istraživanja pokazuju kako se zatvor javlja kod 3 od 4 trudnice. Veće šanse za pojavom zatvora i njegovim pogoršanjem u trudnoći imaju žene koje su i prije trudnoće imale zatvor, tvrdu ili neredovitu stolicu. Ovisno o stadijima trudnoće, različit je uzrok pojave problema sa zatvorom, a najčešće se javlja tijekom drugog tromjesečja te se prema kraju trudnoće pojačava.

Ipak, postoji mogućnost i da se zatvor kod trudnoće javi kod određenih trudnica i u prvom tromjesečju. Ovisno o tome u kojem je stadiju trudnoća, postoji i više različitih razloga za njegovu pojavu. Najčešći uzroci su:

 • hormoni – povećanje razine progesterona koji je zaslužan za sprječavanje kontrakcija maternice
 • prenatalni vitamini– željezo je važan uzročnik zatvora te ukoliko ga manjka, trudnicama se propisuju vitamini bogati željezom
 • pritisak maternice– u kasnijoj trudnoći maternica pritišće crijeva i otežava prolazak sadržaja kroz probavni sustav zbog čega dolazi do zatvora

Tvrda stolica i zatvor

Kao što je ranije navedeno zatvorom se definira neredovno i nepravilno pražnjenje crijeva, a jedna od karakteristika konstipacije je upravo i tvrda stolica. Kada je u pitanju tvrda stolica i zatvor te ako želite riješiti taj problem, važno je znati da ne postoji univerzalno rješenje.

Video: Čišćenje creva prirodnim putem (zatvor stolice, opstipacija)

U prvom je redu nužno učiniti sve kako do tvrde stolice i zatvora uopće ne bi došlo. Ukoliko se problem nije uspio riješiti u korijenu, može se posegnuti za oralnim laksativima ili pak čepićima koji vrlo brzo postižu svoj učinak i rješavaju problem tvrde stolice, zatvora i konstipacije.