Obiteljskom psihoterapijom do skladnijih odnosa

Kakve probleme rješava obiteljska psihoterapija

Obiteljska psihoterapija je istraživački proces i teško ju je definirati u nekoliko stavaka. No, činjenica je da ona pomaže svim članovima obitelji, a ne samo pojedincima. Isto tako, neće pomoći svim članovima obitelji na jednak način. Možda samo jedan član obitelji ima problem, no zajedničkim radom na rješavanju tog problema će pojedini članovi možda spoznati neke stvari kojih prije nisu bili svjesni. Kada je riječ o nekim općim problemima koje obiteljska psihoterapija može riješiti, onda bi to bili:

  • Problemi sa stresom
  • Ljubavni problemi
  • Problemi u školi, na fakultetu, na poslu
  • Osjećaji usamljenosti, odbačenosti
  • Osjećaji nezadovoljstva

Naravno, ovo je samo malo dio stvari kojih biste se mogli riješiti ako potražite nekog psihoterapeuta. Primjerice, ako živite u Sloveniji, usluge kod Psihovitala mogle bi vas riješiti brojnih problema.

Metode obiteljske psihoterapije

Mnogi se osim straha reakcije od okoline pomalo boje i onoga što će ih zateći u nekoj od ordinacija, odnosno ne znaju kakve se metode koriste kod obiteljske psihoterapije. Prije svega, psihoterapeut će porazgovarati sa svim sudionicima, odnosno sa svim članovima obitelji. Nakon toga će uslijediti razgovor sa svima kako bi se pokušao riješiti problem unutar obitelji.

Osim samog razgovora, ponekad se koriste i razne radionice i slično. A sve s ciljem kako bi članovi obitelji što više vremena provodili zajedno, kako bi radili neke zajedničke stvari, kako bi pomagali jedni drugima i slično. Kada se sve to spoji u jednu smislenu cjelinu, dobivamo jedan jedinstveni program koji se u posljednje vrijeme sve češće koristi kada obitelj zatraži pomoć.

Također pročitajte članak: Uživanje za cijelu obitelj u termama u Sloveniji.