Rolat! Jednostavna priprema!

Sastojci

  • 250 gr margarin
  • 250 gr kristal šećer
  • 250 gr brašno oštro brašno
  • 5 kom jaja
  • fil
  • 200gr čokolade za kuvanje +10 supenih kašika mleka+1supena kašika jestivog ulja

 

 

 

Priprema

1.

Brašno,margarin,žumanca i šećer pomešamo u glatku masu.Belanca sa prstohvatom soli umutimo u čvrst šne i lagano dodajemo ostatku mase.

2.

Pek papir oko 5 kom isečemo na veličinu tepsije(unutrašnji promer tepsije 37x33cm).Na pek papir izručimo oko 5 supenih kašika mase i rasporedimo masu ravnomerno po papiru (debljina kao palačinka).Ukoliko imate ravnalicu za fondan, kuhinjsku špaklu upotrebite njih za ravnomerno raspoređivanje mase ukoliko ne uzmite parče širokog čvrstog kartona.Kod ravnomernog širenja mase naj bitnija je brzina jer u suprotnom pek papir se nabira i na tim mestima kora će pući kod pečenja, to nije veliki problem pošto se rolat pravi od nekoliko kora pa se to neće videti ali iz praktičnih razloga lakše je ako je kora ucelo.

 

3.

Testo sa pek papirom prebacimo u tepsiju i pečemo u unapred zagrejanoj rerni od 3-5 min(zavisi od rerne).Kora mora ostati skroz svetla kao u presnom stanju, u toku pečenja nakon oko 3min proverite da li se testo lepi za prst ako ne kora je gotova.Ukoliko ivice promene boju na svetlo smeđe-zlatno morate ih izrezati jer su presušene pa će se lomiti.

4.

Kore zajedno sa papirom ređajte jednu na drugu i prekrite kuhinjskom krpom dok spremite fil.Čokoladu otopimo na pari zajedno sa mlekom i uljem.Takođe se koriste i voćni premazi u ubliku otopljene marmelade ili ganaš krema sa belom čokoladom i voćem.Svaku koru premažemo tanko čokoladom i pažljivo je uvijemo u čvrst rolat.

5.

Rolat prebacujemo na sledeću premazanu koru pa sve zajedno uvijamo u rolat dok ne utrošimo sve kore.

6.

Gotov rolat uvijemo u tegljivu foliju i ostavimo u frižider da prenoći.Tako spremljen rolat je čvrst i lako se seče na veoma tanke šnite.