MINERALNI SASTOJCI

 

Mineralni sastojci se nalaze u voću i povrću, dok su životinjske namirnice njima siromašne. Zato u svakodnevnoj ishrani treba da ima što više voća i povrća.
Kalcij je, pored fosfora, za ljudski organizam najznačajnija mineralna materija. Kao i fosfor, potreban je za razvoj i održavanje kostiju i zuba. Namirnice bogate kalcijem su mlijeko i sirevi i iz njih se kalcij najbolje iskorišćava. Ima ga dosta i u biljnoj hrani (naročito u crnom hljebu).

Nedostatak kalcija kod djece izaziva pojavu mekanih kostiju – rahitisa. Kod starijih osoba koje nemaju dovoljno kalcija u ishrani kosti su krte, lahko se lome i teško zarastaju. Da bi zadovoljili potrebe u kalciju, treba svakodnevno uzimati dovoljne količine mlijeka i lisnatog zelenog povrća. Ali, da bi organizam pravilno iskoristio kalcij, potrebne su i druge materije u određenim količinama, kao fosfor i vitamin D.

Fosfora ima dosta u žitaricama, hljebu i mesu. Za građu kostura, pored kalcija, najznačajniji je fosfor. Zato je naročito potreban djeci, dojiljama i trudnicama.
Fluor je organizmu potreban u vrlo malim količinama. Zbog nedostatka floura, dolazi do bržeg kvarenja zuba. Ima ga u vodi za piće i koštanom tkivu životinja.
Kuhinjska so ima značajnu ulogu u prometu materija u organizmu u ćelijama i tkivima. U mješovitoj hrani ima dovoljno soli, a njene količine u dnevnim obrocima ne traba da budu veće od 6-10 grama.
Gvožđe je veoma značajno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Najviše ga ima u jetri, mesu, soji, špinatu, zelenoj salati, jajetu, iznutricama itd.
Jod je organizmu potreban u neznatnoj količini, ali je neophodan. U nedostatku joda kod djece dolazi do zastoja u rašćenju, a javlja se i gušavost. Takav slučaj je kod nas čest u nekim područjima gdje u vodi za piće nema dovoljno joda. Dovoljne su minimalne količine joda pa da se otklone uzroci gušavosti. Zato se kod nas u posljednje vrijeme pristupilo obaveznom jodiranju kuhinjske soli radi sprečavanja ove bolesti.