dodatne medicinske opreme

Specifičnosti medicinske opreme

S obzirom da svaka vrsta posla zahtijeva svoja sredstva za rad, tako i svaka zdravstvena ustanova zahtijeva opremanje posebnom, medicinskom opremom. Ona služi kako bi zdravstvenim liječnicima pomogla u liječenju pacijenata te praćenju njihovog zdravstvenog stanja, ali i samim pacijentima olakšala obavljanje vitalnih funkcija uz pomoć primjerice respiratora. 

Osim u bolnicama, medicinska oprema važna je i ambulantama i dijagnostičkim klinikama u kojima pomaže u dijagnosticiranju određenih bolesti ili promjena u organizmu. Upravo zato mora biti visokokvalitetna i pouzdana. Nabava se treba prepustiti kvalificiranim radnicima koji će u suradnji s liječnicima i medicinskim osobljem odabrati najboljeg proizvođača i model uređaja u svojoj kategoriji.

Rješavanje raznih medicinskih stanja

S obzirom na to da je područje medicine vrlo široko, medicinska oprema koja se koristi je takošer dosta ragranata pa tako imamo:

  • Dijagnostičku oprema (oksimetri, toplomjeri, TENS uređaji, tlakomjeri)
  • Opremu za respiratorne probleme (inhalatori, aspiratori, uređaji za pomoć pri disanju, koncentratori kisika, CPAP uređaji)
  • Opremu za ordinacije (otoskopi, oftamoskopi, stetoskopi, refleksni čekići, oprema za pružanje hitne medicinske pomoći, špatule za grlo, gelovi za ultrazvuk)
  • Kardiovaskularne uređaje (EKG, EEG)
  • Opremu za snimanje (RTG, MRI, CT)

Kako bi liječnici i ostali zdravstveni djelatnici mogli neometano obavljati svoj posao i pratiti stanje svojih pacijenata, nužno je da su njihove ambulante opremljene svom navedenom medicinskom opremom koja je kvalitetna i pouzdana.

Dodatna medicinska oprema

Osim navedene medicinske opreme koja služi za liječenje i praćenje stanja pacijenata, sve zdravstvene ustanove trebale bi imati i dio dodatne medicinske opreme, ovisno o tome kojoj vrsti zdravstvene ustanove pripadaju. Tako bi zdravstvene ustanove za palijativnu skrb trebale imati anidekubitalna i toaletna pomagala (antidekubitalni madraci, jastuci protiv hemoroida, pomagala za tuširanje, toaletna povišenja, toaletne stolice, noćne posude). Ortopedske i druge zdravstvene ustanove trebale imati pomagala za kretanje i njegu bolesnika (invalidska kolica, hodalice i rolatori, štake i štapovi za hodanje, trapezi i dizalice za bolesnike, nasloni za bolesnike, stolići za krevet, oprema za vježbanje i rehabilitaciju). 

Liječnici trebaju dodatnu medicinsku opremu, da obavljajo svoj posao.
Kako bi liječnici i zdravstveni djelatnici mogli neometano obavljati svoj posao, nužno je da su imaju njihove ambulante navedene dodatne medicinske opreme, koje se kvalitetne i pouzdane.

Sve zdravstvene ustanove, bilo da se radilo o bolnicama ili ambulantama, svakako trebaju zaštitnu medicinsku opremu poput rukavica, maski za lice, zaštitnih odjela, kapa i nazuvaka za noge, a štite od kontaminacije i širenja bolesti čineći prostor zdravstvene ustanove uvijek sterilnim.

Kvaliteta je najvažnija za dijagnostiku bolesti

S obzirom na to da je dijagnosticiranje bolesti i liječenje pacijenata vrlo odgovoran i važan posao, svaki liječnik i medicinski djelatnik mora imati pristup najkvalitetnijim uređajima koji mu omogućuju adekvatno, brzo i jednostavno dijagnosticiranje i liječenje. 

Tehnologija je u posljednjih nekoliko godina značajno napredovala što se odrazilo i na kvalitetu i proizvodnju medicinske opreme pa je tako danas moguće kupiti vrlo sofisticirane uređaje koji vrlo brzo i jasno dijagnosticiraju sve vrste promjena u tijelu. 

Uz pomoč oksimetra možete izmjeriti razinu zasičenosti krvi kisikom.
Oksimetar je maleni uređaj koji u nekoliko sekundi na potpuno bezbolan način mjeri razinu zasićenosti krvi kisikom.

Upravo je zbog toga vrlo važno da svaka zdravstvena ustanova ulaže sva moguća sredstava u kupnju moderne i sofisticirane opreme, ali i one koja posjeduju više certifikata kvalitete i pouzdanosti jer se jedino na takvu medicinsku opremu valja osloniti i istoj vjerovati.

Odlazak u specijalizirane trgovine medicinskom opremom

Nabava medicinske opreme nije jednostavan posao stoga uvijek postoji osoba koja u suradnji s liječnicima i drugim medicinskim djelatnicima donosi odluku o tome koji model i vrsta će se kupiti. 

Kupnja medicinske opreme poput oksimetara, tlakomjera i dijagnostičke opreme obavlja se u specijaliziranim trgovinama, a u novije vrijeme velik broj fizičkih trgovina ima i svoje web shopove na kojima se može naručiti. Ponekada su cijene medicinske opreme na web shopovima i jeftinije od cijena u fizičkim trgovinama pa se svakako isplati pogledati njihova ponuda.

Oskimetar kao malo respiratorno čudo

Jedan od u posljednje vrijeme vrlo popularnih uređaja iz kategorije medicinske opreme svakako je i oksimetar, maleni uređaj koji u nekoliko sekundi na potpuno bezbolan način mjeri razinu zasićenosti krvi kisikom. Naime, zasićenost krvi kisikom vrlo je važan parametar u otkrivanju brojnih promjena u organizmu, posebno onih respiratornih. Upravo se zbog toga korištenje oksimetra preporuča svim osobama koje imaju bilo kakve respiratorne probleme poput astme, alergija ili učestalih respiratornih teškoća poput upale pluća ili bronhitisa. 

Saznajte kako radi oksimetar. Korištenje oksimetra preporuča svim osobama koje imaju bilo kakve respiratorne probleme.

Uz oksimetar na vrijeme se vide promjene u zasićenosti krvi kisikom pa liječnici na vrijeme mogu propisati terapiju, bilo da se radilo o spajanju pacijenta na kisik ili propisivanju lijekova. Upravo je iz ovih razloga oksimetar postao vrlo tražen uređaj u vremenu pandemije pa ih se vrlo lako moglo kupiti i u ljekarnama za nekoliko stotina kuna.