Generalno o tortama

TORTE
Osnovno tijesto za tone je biskvit, tj smjesa od jaja, šećera i brašna Tijestu za torte može se dodan maslac, čokolada, mljeveni bademi, lješnici ili orasi. Za svaku tortu potrebno je, osim tijesta, pripremiti još i nadjev i preliv. odnosno ocaklinu Nadjevi mogu biti razne kreme ili ulupana povlaka, a prelm. tj ocaklmc. sastoje se od gusto ukuhanog šećera sa dodacima kao što su: čokolada, kakao, kafa. voćni sok i slično. Za preliv može da posluži i nadjev (krema!) za tortu.

Kvalitet torte zavisi prvenstveno od svježih jaja, maslaca, kao i drugih osjetljivih namirnica, a isto tako i kako je umućeno i ispečeno tijesto. Torta će uspjeti samo ooda ako se dobro ispeče Pripremljeno biskvitno tijesto ne smije da stoji duže. nego ga treba odmah staviti u umjereno toplu pećnicu Pećnica ne smije biti prevruća kako bi se tijesto moglo polako dizati i ne smije se otvarati prvih petnaest minuta Ako tijesto prenaglo rumeni, treba ga pokriti čistim bijelim papirom. Torte se obično peku trideset do četrdeset minuta, a torte od teže smjese i do jedan sat. Nakon toga se ostave još izvjesno vrijeme u otvorenoj pećnici da se polako rashlade. Torta se vadi iz kalupa kada je potpuno ohladjena.

Ohladjena torta, tj. biskvitno tijesto razreže se vodoravno oštrim tankim nožem na dva do tri lista koji se premazuju nadjevom. Na kraju se torta prelije ocaklinom.
Torte se mogu pripremiti prema broju osoba i namjeni od četiri do osam komada jaja.